Cartilajul articular este reprezentat de țesutul care acoperă oasele ce intră în contact la nivelul unei suprafețe articulare.

El are două roluri: reduce la minim frecarea la nivelul articulației și absoarbe șocurile.

Defectul de cartilaj este reprezentat de o zonă bine definită, de dimensiuni variabile în care cartilajul este distrus complet sau parțial, în funcție de gradul de afectare.

Ca simptomatolgie pacientul prezintă următoarele:

-durere;

-inflamația genunchiului cu acumulare de lichid;

-cracmente (trosnituri) articulare.

Tratamentul leziunilor de cartilaj este de două tipuri:

I.Conservator:

-repaus fizic;

-gheață;

-pozitie ridicată a piciorului;

-tratament antiinflamator.

 

II.Chirurgical:

1. Tehnica „Microfracture”

Este reprezentată prin efectuarea unor microfracturi la nivelul defectului cartilaginos ce stimulează regenerarea cartilaginoasă prin pătrunderea celulelor rosii hematogene la nivelul defectului cartilaginos și umplerea acestuia.

2. Mozaicoplastia

Reprezintă transplantarea unor cilindri de cartilaj articular de la nivelul fețelor laterale neportante ale articulației la nivelul defectului cartilaginos.

3. Condroplastia cu matrice

Reprezintă implantarea unei matrici condrale la nivelul defectului cartilaginous. Condrocitele migrează la nivelul acestei matrici și generează un cartilaj asemănător ca structură și rezistență cu cel nativ.

Diagnosticarea la timp și tratamentul corespunzător sunt esențiale pentru o funcție articulară bună și rezistentă în timp.

Leave a Comment