Românii nu sunt un popor de sportivi, ci mai degrabă ne potrivim cu sedentarismul. Acum, în perioada pandemiei de coronavirus, în perioada autoizolării la domiciliu am fost ”legaţi” de mâini şi de picioare, am mâncat mult mai mult decât obicei, ba chiar şi consumat alcool. Evident nu mai vorbim despre stres, care a atins cote alarmante în multe cazuri. Ei bine, preţul pentru acest comportament îl plătim tot noi.

Sedentarismul nu este pe placul organismului – articulaţiile au de suferit, apar dureri musculare, masa musculară scade. Am aflat mai multe despre ce dezechilibre provocăm atunci când nu facem mişcare suficientă pe termen lung de la dr. Bogdan Ruse – specialist ortopedie – Traumatologie şi chirurgie artroscopică.

CSÎD: În perioada autoizolării la domiciliu din cauza pandemiei, am fost foarte sedentari. Ce probleme provoacă sedentarismul pe termen lung?
Dr. Bogdan Ruse:
 Sedentarismul prelungit duce la o scădere a tonusului muscular şi la apariţia durerilor articulare şi musculare, precum şi la o scădere vizibilă a masei musculare. Este ca şi cum am fi imobilizaţi. Ştiţi că atunci când nu ne mişcăm mai deloc, articulaţiile nu au exerciţiu, iar musculatura se obişnuieşte cu repausul şi nu se mai dezvoltă, ba chiar intră într-o regresie. Sedentarismul este foarte periculos.

CSÎD: De ce avem nevoie de mişcare?

…Citește tot interviul aici